Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A szabadkőműves kapcsolatról
2015. július 07. írta: horlau

A szabadkőműves kapcsolatról

A közelmúltban eljutottam egy előadásra, ahol Jehova Tanúi állítólagos alapítójának a szabadkőművességéről volt szó. Mindenképpen úgy akartam megírni ezt a bejegyzést, hogy az ott mutatott gazdag képanyag legalább két képét felkutatom. Ez sikerült, úgyhogy előveszem újra ezt a kérdést, mivel az exes oldalak nem teszik meg. Az előadásról készített jegyzetem adom közre.

Eredettörténet

Amíg Russell életben volt, soha nem mondták szabadkőművesnek. Az, amit vallott és tett, valamint a körülményei igen távol helyezték őt a szabadkőművességtől. Ő maga sem udvarolt a szabadkőműveseknek, mert például 1906-ban a hamis vallás pusztulásra ítélt részének nevezte annak minden ágát. A híressé vált szabadkőművességet bíráló beszédének két mondatát ugyan a mai napig úgy idézik, mintha Russell páholytagságát igazolná, de éppen maga a beszéd igazolja azt, hogy mennyire nem értett egyet a szabadkőművesekkel.

Az első ember, aki Russell szabadkőművességét felvetette, az a brit fasiszták néhai vezetőjének a felesége volt, aki egy 1933-ban írt könyvében nagyjából 3 sort szánt erre a kérdésre. Azt írta, hogy Russell katolicizmust bíráló retorikája ismert szabadkőműves szócséplés. Nem szó szerint idézem vissza, de a lényege ez volt és csak ennyi volt Russell szabadkőművessége mellett Edith Starr Miller kezében. A könyve azzal a megjegyzéssel zárja a Bibliakutatók 2 oldalas elemzését, hogy most már John Rutherford vezeti őket... Annak esélyt nem adott, hogy Russell pápaellenességének az adventizmus lett volna a gyökere.

Ezen alapos bizonyítást nélkülöző kijelentést, egy fegyveres bankrablásért majd' egy évtizedre leültetett férfi vette elő. Ez a férfi 1987-ben változtatta a nevét Frizt Springmeier-re. 1990-ben adta ki Russell szabadkőművességét bizonyító könyvét, mely a tanításbeli hasonlóságok és a jelképrendszer hasonlósága alapján próbált bizonyítékokat felkutatni. Springmeier keresztény hitvédőnek mondta magát, de elég sok konfliktusa keletkezett ahhoz, hogy pont a leghevesebb harcosok határolódjanak el tőle. Ő közben tovább fejlesztette a Russellt leleplező elméletét, de mindannyiszor elmulasztotta ellenőrizni a valóságot. Például Russell felmenőit elemezte, miközben a mormonoknak köszönhetően nagyon jól ismertek a felmenői. A hitvédő mester egyszerűen a családnév azonosságát elegendő bizonyítéknak vélte. Vagy azt írta, hogy Russell családja temetőt vásárolt magának. Gabi blogján elérhetőek a fényképek, ezért nem részletezem ez mekkora tévedés. Ha jól keresgéltem, akkor csak nála vannak fotók, ami egy extanús blogtól figyelemre méltó. Ezek az állításai a legkevésbé problémásabbak, nem véletlenül ezeket szokták emlegetni. A többi már szinte azt minősíti, aki megismétli.

Korona és kereszt

Springmeier egyik, szinte egyetlen komolyan vehető érve a koronás kereszt jelkép. Az előadást hallgatva, az előadó felszólítására elkezdtem gondolkodni, hogy honnan ismerős a korona és a kereszt együttes jelképként? Rá is kérdezett, hogy mire gondolunk. Nagyrészt mindenki a szabadkőművesekkel jött, néhányan pedig gyakori vallási jelképként írtuk le. Aha. És  koronázási ékszerek? Pont az európai kultúrkör az, ahol a koronán megjelenik a kereszt, jelezve ki az embernél is nagyobb hatalom birtokosa.

Értelemszerű, hogy Russell csak abba a páholyba tudott belépni, amelyik a lakóhelyén is létezett. Akkoriban nagyon messzire utazni nagy dolog volt. Elég csak arra gondolni, hogy Russell és Barbour találkozója mennyire nem volt egyszerű.

Pittsburghben, ahol Russell élt, a szabadkőművesek nem használták a koronás keresztet. Egyszerűen nem a jelképük!

kk1.PNG

A fenti képen látható a pittsburghi szabadkőművesek központi épülete. Az is látható, hogy nem használnak koronás keresztet! Az alsó képen is látható a jelkép, amit a szabadkőművesek magukénak vallanak:

millenn25.jpg

 

Olyannyira, hogy a sírhelyükre is kiteszik ezt a jelképet. Az alábbi képen látható egy Russell sírjához közeli sír. Az illető halála is Russell halálához közel esik:

kk2.PNG

 

És végül Russell sírköve:

russell_laodicean_messenger.JPG

 Az érdem az előadóé, csak ügyesen jegyzeteltem. Az elgépeléseket kijavítom, amint levegőhöz jutok, bocsánatot kérek miattuk.

A bejegyzés trackback címe:

http://antigabi.blog.hu/api/trackback/id/tr787606372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.07.07. 19:21:12

Na végre. Azt hittem már abbahagyod a blogolást.

l.gabi 2015.07.08. 06:39:44

Azt írtam neked, hogy nem látok benne újat, de nem láttam leírt jegyzetet. Elolvasva amiket leírtál, látom benne az újat ahhoz képest, amit leírtam ebben a témában. A Russell sírhelyéhez közeli szabadkőműves sír képe például ilyen és ez olyan, ami nálam nem jelent meg.
Ami sem nálad és sem nálam nem szerepelt, az a nem kardos koronás kereszt, mint szabadkőműves jelkép.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.07.08. 11:30:57

Valójában kik azok a szabadkőművesek?

horlau 2015.07.08. 14:12:30

Sefa, szimpatikus, hogy ezt megkérdezed.
Nekem azzal sem lenne bajom, ha Russell szabadkőműves lett volna.
A nagyoriens.hu egész részletesen leírja, hogy kik ők.
Ha a saját szavaimmal kellene meghatároznom, akkor a felvilágosodás eszméinek a követői és megvalósítói.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.07.08. 19:15:11

@horlau: Az 1700-as évek végéig és még az 1800-as évek elejéig is talán, elég jól lekövethető, hogy mit akartak. A magyar nép sokat köszönhet azoknak a felvilágosult embereknek,akik a szabadkőművesség égisze alatt rengeteget tettek a magyar népért. A közoktatás például egy az egyben nekik köszönhető.biztos vagyok benne, hogy náluk is vannak szélsőségese, de alapvetően olyan emberek voltak a tagjaik akik jót akartak, és sok jót is valósítottak meg. Nekem is volt egy időszakom, amikor többet foglalkoztam velük, és a sok negatív info befolyásolt, de ma már nem könnyen tudnak hülyeségekkel átverni. Szóval ma már én sem látok semmi rosszat a szabadkőművességben. Nem is tudtak rájuk bizonyítani semmi rosszat. csak az álhírek terjednek. Amit én tudok róluk, az csak pozitív. szerepelnek a negyedikes gimis törikönyvben is a francia forradalom, és az emberi jogok illetve a függetlenségi nyilatkozat kapcsán

horlau 2015.07.09. 18:09:39

Így van, a rájuk szórt átkok a vélelmezett összeesküvés miatt csak legendák.

Oswald Spengler 2015.07.12. 05:49:43

Örülök,hogy újra írni kezdtél.
Springmeier írásait sohasem vették komolyan azok az emberek, akik tényleg kíváncsiak voltak Russell és a szabadkőművesség kapcsolatára.
A név valóban megtévesztő lehet, de ez ennyiben ki is merült.
Ez kb. olyan mint egy 444.hu-s cikk. Sokáig röhögtem rajta (mondjuk annak is szánták) 444.hu/2014/04/12/az-illuminatus-tagjait-fogta-el-a-marcali-rendorseg/

horlau 2015.07.14. 23:51:27

Nagyon sok helyen idézték és nagyon sok helyen hivatkoztak rá. Én úgy láttam az utólagos megnyilatkozásokból, hogy amíg nem volt vele konfliktusuk, addig sok helyen ünnepelték. Nagyon kevesen voltak, akik átláttak a könyvén. Főleg az amerikai extanús fórumokon lévők közt akadtak ilyenek. A magukat nagyszerűnek tartó szuperkeresztények próbáltak közös alapot találni vele.
Ha valaki kinyitja a könyvet és elkezdi olvasni, azonnal komolytalannak fog tűnni, csak sokan úgy magasztalták a mestert és a könyvét, hogy el sem olvasták.

csaposnak 2015.08.09. 12:47:12

@sefatias: és Lau, szeretnék csatlakozni egy gondolattal, nekem tetszett, hogy Gabi saját elmondása szerint, először elfogadhatónak tartotta a szabadkőművességhez való tartozást, ezután kutatott és végül kizárnak tartja. Két ok maradt meg a fejemben, az egyik, hogy NEM TITKOSAK, tehát kutatható anyagok vannak, sőt kifejezetten büszkék a tagságukra, a másik az, hogy RUSSELL "KEVÉS" lett volna a felvételhez (alkalmatlan, szegény, nem volt esélye stb.).
Az én gondolatom az, ha tagja lett volna a szk-eknek, akkor Jt-inak lenne (Pl.) saját kórháza.

horlau 2015.08.27. 20:43:15

@csaposnak: Igazad van, semmi olyat nem tett, amit egy szabadkőműves megtett volna akkora vagyon birtokában.
Gabi elküldte a folyóiratukat is, arccal és névvel is szerepelnek. Több évfolyamot elolvastam, de sehol egy koronás kereszt.