Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A régi dilemma
2015. augusztus 29. írta: horlau

A régi dilemma

Magamban sokat gondolkodtam a szervezettel való viszonyomon. Az elmúlt hónapok során nagyon sok kérdésre adott eddig jónak hitt válaszom kellett átértékeljem. Ebben az értékelési folyamatban különös szerep jutott midannak amit az extanúk között és a gyülekezeten belül látok. Kezdem úgy érezni, hogy van olyan ember, akinek inkább jobb, ha a szervezet által vezetett állapotban marad, mert anélkül rosszabb állapotba kerül. Vagy mégsem?

Ezt a kérdést a Gabinak adott bloginterjúban vetette fel Kovács Zsotza és ezzel az álláspontjával alaposan meglepett. Mielőtt kitérnék erre, leírom mi történt.

A blog indulásának a körülményeit az ide ellátogatók ismerik. Amikor a konfliktus kinyílt, akkor néhány extanú, élükön azzal, akit megkritizáltam, nem a várt módon viselkedett. Kiderült számomra, hogy vannak köztük olyanok, akik egész kellemes emberek és a gondolkodásuk is bőven kiemeli őket abból a posványból, ami a gyülekezet és a gyülekezetből kilépők között van. Ilyennek tartom Sefát és Marcit is, de hosszasan sorohatmám azok neveit, akiket a blogokon nem lehet olvasni. A tetteim ellenére valódi szeretettel és érdeklődéssel fogadtak. Korábban mindig is észleltem, hogy valami megmagyarázhatatlan furcsaság van a szervezethez tartozó emberek egy jelentősebb hányadánál, de a sok új személyes ismeretség hatására ezek a megmagyarázhatatlan furcsaságok megmagyarázhatóvá váltak. És sok minden más is.

Aztán jött egy ember. Egy olyan, aki korábban vén volt, de kikerült a szervezetből. Valaki kibuktatta onnan, de hazugság lenne azt mondani, hogy ő nem élt vissza a hatalmával. Most finoman azzal védekezik, hogy félrevezetett volt, tudatlanságban volt, amit nem tudok elfogadni. Mások sem, de az extanúk egy része elfogadja tőle. Már a bemutatkozásában megmutatta, hogy testvér korában is élt benne ellenszenv a romákkal szemben. Ezt a gyűlölködését most végre befogadja és megérti egy közeg. Lementettem és több helyre elraktam a képeket, a blog adminjai nem moderálták ki a véleményét. Azóta hoztak le 3 új bejegyzést és valahogy náluk ez az egész még átment.

Az egésszel az a bajom, hogy olyan alapján bélyegeznek meg embereket, amiről az illető nem tehet. A megbélyegzés nem a viselkedésének, nem a teljesítményének, hanem annak szól, hogy milyen származású szülők gyermeke. Teszik ezt Jehova Tanújaként, majd felvilágosult és megébredt extanúként, szuperkeresztényként, másokat hitben és tudásban vezető emberként, meg ki tudja még milyen minőségben.

Nem linkelem a bejegyzéseket és a kommenteket sem, mert nem ér annyit. Azt viszont jelzésértékűnek találom, hogy amíg a szervezetben ezt a fajta magatartást illik elrejteni, addig az extanúk egy csoportja mindenfajta ellenkezés nélkül engedi és még azonosulni is tud vele. Ilyenkor tényleg nem tudom megválaszolni, hogy hol jobb egy ilyennek? Bent vagy kint? Mert mindkét helyen Isten követőjének vallja magát, de akkor melyik a jobb hely a számára? Maradjon közöttünk, alakoskodásra kényszerítve és úgy hirdessen egy egyedüli igazságot vagy lépjen ki és a kilépett, felvilágosult, de előítéletes gondolkodásával próbáljon utat mutatni, mert ezzel segíti az aggyal rendelkező kétkedők gondosabb választását? Mert ez utóbbi esetén is rámutat arra, hogy a keresztényt, hívőt játszó extanúkon is van még tovább? Tényleg nem tudom.

A bejegyzés trackback címe:

http://antigabi.blog.hu/api/trackback/id/tr77742564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2015.09.03. 12:20:08

Köszönöm a kedves szavakat Lau. Hasonlóan érzek én is.
Igen, sokaknak jobb ha bent maradnak, és ennek meg is van az oka.

Ez a dolog engem is elkeserít.
Valamelyik nap meg is próbáltam az embernél szót emelni, de nem arattam nagy sikert. :-)
Úgy tűnik, hogy én csináltam rosszul valamit.

csaposnak 2015.09.05. 19:14:36

@Marci kérdez: üdv Marci, vagy inkább Marcella ?

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2015.09.05. 19:51:08

@csaposnak:
Üdv csapos (ökölpacsi).
Már én magam sem tudom, hogy fiú vagyok, vagy lány. :-D
D

Oswald Spengler 2015.09.06. 15:50:36

Bővebben a problémáról ?

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2015.09.06. 21:43:08

1: jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/2015/04/28/romak_jehova_tanui_gyulekezeteiben#comments
2:

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2015.09.06. 21:43:49

jehovatanui.blog.hu/2015/08/26/olvasoink_kuldtek_880

Oswald Spengler 2015.09.06. 22:41:33

Szerintem kicsit túl van spirázva a történet, bár az születési rassz alapján történő elítélést én sem igazán komálom. Nem kell "romázni". A cigányság egy etnikum , nyugodtan lehet ezt a szót használni, ha nem negatív szövegkörnyezetben használjuk. Sőt. Akik éltek-élnek cigányok között sok esetben nem komálják a romázást (ld. roma szó jelentése a lovári nyelvben)
Kétségtelen,hogy ők az egyetlen olyan népcsoport Európában, akik soha nem rendelkeztek saját hazával-országgal, mert az életvitelük nem erre volt berendezkedve.
A szalon cigányozásnak - hasonlóan a zsidózáshoz - nincs igazából tartalma. Attól,hogy valaki cigány, az önmagában még semmit nem jelent. Kétségtelen,hogy sok cigány orvos vagy mérnök még nem szaladgál köztünk, de ettől még a szitu nem változik.A probléma ettől sokkal mélyebben gyökeredzik, amit szerintem nem lehet megoldani, csak kezelni. LA-ben a meka tesók mindig elkéstek a gyüliből, még sem foglalkozott vele a kutya sem, mert tudta mindenki, hogy a latin vér nem komálja a pontosságot. És ?

horlau 2015.09.07. 13:07:18

@Marci kérdez: ügyesen összeraktad, mert az egyik elkeserítő tényleg az.
@Oswald Spengler: nem mintha számítana, de van cigány orvos és cigány mérnök.

Azt elismerem, hogy a szervezet gyülekezetei arra sodornak mindenkit, hogy az ember olyan legyen, amit látunk és ez nekem nem tetszik. Per pillanat azonban az extanúk egy nagy része számomra ugyanannyira taszítóak. Olyan, mintha ugyanabban a posványban fürdőznének, csak átcserélték a cégtáblát, de belül nem változott semmi, max. lecserélték a lemezt egy másikra. Akkor meg mi értelme volt?

Ezt nem azokra írom, akiket kivételnek tekintek, de sajnos ők vannak kevesebben.

Oswald Spengler 2015.09.07. 20:01:56

@horlau: " van cigány orvos és cigány mérnök." Olvasd el még egyszer a commentemet. Arról írtam,hogy 'sok' nincs belőlük, tehát az arányaikat tekintve lényegesen kevesebb a képzett cigány,mint pl. a Mo.-on élő arabok között.
Én 4x évesen nem találkoztam egyel sem,de ez lehet az én hibám. Privátban dobhatsz néhány nevet. Ellenőrizni nagyon egyszerű: www.mmk.hu , névjegyzék link.

Marci kérdez · http://marcikerdez.blog.hu/ 2015.09.07. 20:03:38

@horlau:
Csak a hozzászólás, meg a linkelés lett link.
Ennek a tipitapis telefonnak a billentyűzete nem kompatibilis a durung újjaimmal.

horlau 2015.09.10. 11:34:18

@Oswald Spengler: Nem fogok nyilvánosan és privátban sem neveket leírni, hiszen emberekről van szó, nem bazári majmokról.

Oswald Spengler 2015.09.10. 23:16:52

@horlau: Nem gondolom,hogy Dr. Kolompár Ernő belgyógyász pozitív példaként való említése akár nyíltan, akár privátban "bazári majomként" írná le őt.
Maradjunk abban, hogy gondban lennél egy 10 fős lista összeállításában.

horlau 2015.09.12. 07:55:53

@Oswald Spengler: Amikor egyetemista lettem, akkor meghívtak önkénteskedni Budapest egyik legrosszabb részén kialakított közösségi helyre, amit valamilyen gyárról neveztek el. Aki tényleg ismeri a közeget, az tudja miről beszélek, aki meg csak a monitor elől okoskodik, az vessen magára.
Az önkéntes szolgálat célja az volt, hogy az oda járogató fiataloknak segítsünk az iskolai tanulásban. Bárki bejöhetett akármilyen problémával és ingyen megkapta valamelyikünktől, amire szüksége volt. Ez nem volt kötelező, de a legkeresettebb szolgáltatás volt az összes ottani szolgáltatásból.
Mivel Budapest nem éppen egy előkelő részén volt a hely, általában a környéken élő diákok jöttek be, leginkább középiskolások. Mindegyikük nagyon szorgalmasan tanult, nagy célokkal és az ott töltött évek alatt mind be is jutott az áhított egyetemre és nem egy visszajött korrepetálni a fiatalabbakat.
Nem értékelem túl, ha valaki orvos, mérnök vagy jogász, főleg azt nem, ha még egyetemre jár és nincs a kezében a diploma. Azt nem lehet letagadni, hogy ők ott vannak példának és az oda eljárogató emberek ismerik őket.
Ezen a helyen dolgozva pár év alatt feltűnt, hogy egy idő után eltűnnek azok, akik már megszerezték a diplomájukat és a szakterületükön belül dolgoznak. Udvariasan azt mondták, hogy nincs már idejük önkénteskedni. A valóság azonban az, hogy ők nem akarták a nevüket összekapcsolni a korábbi etnikai csoportjukkal. Ezért akinek olyan a neve, hogy automatikusan nem gondolnád oda tartozónak, annak a személynek a pozitív példaként való emlegetése degradáló a számára. A Kolompár természetesen nem ilyen, de például a Horváth vagy a Kovács igen.

Simán össze tudnék rakni akár egy 70 fős listát is, de ha valaki teljesen asszimilálódni akar, nincs jogom ellene tenni és nem is akarok.
Más dolog kívülről okoskodni és elméleteket gyártani arról, amit testközelből nem is ismer és megint más ügy szó szerint köztük élni és beszélgetni velük. Amint ez megtörténik, az ember látni fogja a belső eltéréseket és a határozott választóvonalakat. Nagyon erős asszimilációs folyamatok mennek végbe és az egyik asszimilációs csatorna éppen a tanulás, de azon belül is a nagyobb presztízzsel bíró végzettségek megszerzése. Ráadásul ez nem most elindult folyamat, de ezt csak az tudja, aki köztük él vagy élt.

A szervezet nem jó megfigyelési terep, mert a saját tapasztalatomon alapuló véleményem szerint eldeformálja az embert.

rovargyilkos 2015.10.25. 16:43:37

Én romaként ,nem rég olvastam a szóban forgó írást és én is megbotránkoztam rajta ,valóban vannak,akár stigmatizálásra és a meglévő előitéletekre hajazó és azok megerősitésre alkalmas mondatok.De ez a Csakegyember véleménye ,és meglátása ,és nem tisztem védeni ,de elismerte azt ,hogy nem biztos ,hogy mindenben igaza van.Én megírtam a Jehova tanúinál eltöltött éveim tapasztalatait csakegyember erre lehetőséget adott és ezért hálás vagyok neki ha valakit érdekel az ő Blogján megtalálhatja "PÁLYAFUTÁSOM JEHOVA TANÚINÁLI...II...III..." Cím szó alatt.A téméval kapcsolatban annyit ,hogy a keresztény jelző nem minden esetben takar egy valóban Krisztusi elveket és tanításokat követő egyént...........

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2016.01.02. 21:46:59

@rovargyilkos: Ismerek cigány testvért, akit példaképnek állítanék minden nem cigány testvér elé. Aztán van példás, 'fehér' JT, aki azért nem a saját lakóhelye szerinti gyülekezetbe jár, mert oda "sok cigány is jár."